Grad

MISEL DNEVA

"Na koncu poti ni križ, ampak vstajenje in poveličanje." B. sl. Alojzij Kozar

Božja beseda


Vir: www.hozana.si

2006  2007  2008  2009  2010  2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  

PRIPRAVA VENCEV IN PEŠ ROMANJE VIDONSKIH ŽUPLJANOV

sobota, 15.08.2015


PLETENJE VENCEV

Tudi letos so se pletli venci po vaseh in sicer v Vidoncih 11.8. pri družini Grah in 12.8. pri družini Recek ter 13.8. pri družini Bokan v Otovcih. Pletenje je potekalo hitro in nemoteno, s pomočjo pridnih čistilcev in dajalcev ?meteka? je izpod rok izkušenih pletilk nastajal dolg zimzelen trak.

Zahvaljujemo se vsem, ki ste pomagali, sodelovali ter darovali svoj dragoceni čas in dobrote za dobrobit pri nabiranju, čiščenju in pletenju, ter darovanju cvetja in s tem pripomogli k izredno lepi okrasitvi naše farne cerkve.

Bog povrni Vsem in vsakemu posebej.

 

ROMANJE IZ VIDONEC H GRAČKI MARIJI 14.8.2015

Peš romanje je stopanje na pot neznanega: neznane pokrajine, polne neznanih poti in neznanih ljudi. Romanje je tako nujno stopanje na pot zaupanja, zaupanja ljudem, ki jih na poti srečuješ in na pot zaupanja Njemu, ki bo poskrbel za vse kar potrebujemo (Mt 6, 25-34).

 

Romanje izhaja iz italijanske besede Rim/Roma in pomeni potovanje v versko pomemben kraj. V strogem pomenu besede je romanje ?popotovanje v veri?, ki zahteva človekovo popolno odprtost za resničnost, dobroto in lepoto.

Včasih so ljudje veliko romali peš, tudi do pol leta, v svetišča in svete kraje. Vsak dan so pešačili v vročini in mrazu, obuti v slabe čevlje z žulji na nogah. Tam niso zgolj občudovali umetnine in lepote narave na božji poti. Ob tem so romarji, ki so bili odprti za lepoto, dobroto in resničnost, dobili tudi določeno izkušnjo nadnaravnega, božjega ... Pravi romarji pa seveda veliko, veliko več. Danes romamo s sodobnimi prevoznimi sredstvi na hitro, brez osebnega napora in komot. A takim romanjem nekaj manjka.

Namen romanja je jasen: priti v stik z najvišjim bitjem, z božjim, imeti izkustvo Boga. Drug, enako pomemben motiv pa je, prejeti na romanju nadnaravno moč. Zato morajo obstajati kraj, obstajati mora neka pot in določena oblika obredov oz. opravil, da bi človek to lahko dosegel.

Tako smo se na predvečer Marijinega Vnebovzetja romarji Vidonec odpravili peš do cerkve Marijinega Vnebovzetja pri Gradu, vsak s svojim namenom. Nekateri smo šli na romanje zaradi pridobivanja duhovnega izkustva, drugi zaradi preverjanja lastnih fizičnih zmogljivosti in občudovanja narave. Romanje naj bi prineslo spremembo v življenje in nekaj urni odmik od vsakdana, od ugodja in udobja, pa tudi iskanja poti do sopotnika, do ljudi, ki jih srečuješ, iskanja poti do Njega.

Peš romanje je tudi vzgib za premislek, nudi dovolj časa, samote in tako priložnosti za vpogled v ?praznino človeške notranjosti? ter možnosti za postavljanje pravih stvari na prava mesta. In to je pravzaprav zelo težko.

 

Upam, da drugo leto tudi Vi stopite z nami na pot in doživite nekaj drugačnega.

 

Matej Ficko