Grad

MISEL DNEVA

"Veselje bo tako popolno, da bomo nesposobni za vsak občutek maščevalnosti ali privoščljivosti. Vsemu temu se polaga temelj tukaj in sedaj. Kakšno življenje, takšna smrt, kakšna smrt, taka večnost." B. sl. Alojzij Kozar

Božja beseda


Vir: www.hozana.si

2006  2007  2008  2009  2010  2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  

BLAGOSLOVITEV OBNOVLJENEGA KULARJEVEGA KRIŽA V VIDONCIH

četrtek, 06.07.2017


Na prelepo prvo julijsko nedeljo, 2. julija, je bilo v Občini Grad še posebej slovesno. V vasi Vidonci je namreč potekala blagoslovitev v celoti obnovljenega Kularjevega križa. Te svečanosti se je udeležilo veliko ljudi. Slovesnost je vodil domači župnik g. Marko Magdič, ki je vse zbrane povabil naj hodimo v življenju zazrti v Gospodov križ in naj v Njem iščemo moč. S povabilom, ?Silna je moč molitve? smo skupaj zmolili molitev Očenaš, za družino Kular, vaščane Vidonec in za celotno Občino Grad. Zbrane je nagovorila tudi županja Občine Grad, Cvetka Ficko, ki se je v svojem nagovoru dotaknila zgodovine križa in zbranim povedala, ?da je križno znamenje tisti simbol, ki nam daje moč in vero, da nas pot pripelje vedno domov, pa naj je to dom ali mir in spokojnost v duši,? ter se zahvalila družini Kular, da je ohranila simbol vere, ljubezni in miru, da bo tako še dolgo lahko nudil duhovno zatočišče generacijam, ki bodo hodile mimo.

Kularov križ stoji na tem mestu že od leta 1916. Pred smrtjo, ga je dala postaviti mati Ana Kular, rojena Ropoša, ki je s tem izpolnila svojo obljubo, da postavi križno znamenje za srečno vrnitev dveh sinov iz prve svetovne vojne. Po pripovedovanju domačih je takratni grački župnik g. Rudolf Bednarik dobil podobi Jezusa in Marije iz Italije. Kularov križ je bil obnovljen in 21. junija 1996 ga je takratni župnik g. Štefan Kuhar blagoslovil. Ker pa čas terja svoje se je Družina Kular po tolikih letih spet odločila, da pristopi k obnovi. Z vnemo in zagnanostjo so se lotili potrebnega dela in obnovili križ vse od temeljev in same konstrukcije. Investicijo je družina finančno sama podprla. Po zaključku sv. maše je sledilo še srečanje pod šotorom, vsi prisotni so bili od družine Kular počaščeni s pecivom in malico.

Mihaela Žökš