Grad

MISEL DNEVA

"Vero je potrebno varovati in jo gojiti, da bo vedno bolj močna, živa." B. sl. Danijel Halas

Božja beseda


Vir: www.hozana.si

2006  2007  2008  2009  2010  2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  

ZAHVALNA NEDELJA

ponedeljek, 06.11.2017


ZAHVALNA NEDELJA ? GOSPOD, HVALA TI!

Leto se počasi izteka, narava se pripravlja k počitku. In to je čas, ko smo v župnijski cerkvi pri Gradu praznovali zahvalno nedeljo. Cerkev je bila praznično okrašena, kajti pred oltar so bile postavljene dobrote - bogata mera pridelkov, sadov zemlje in dela pridnih človeških rok. Sv. mašo je daroval domači župnik g. Marko Magdič, ki nas je spomnil, da ima zahvalna nedelja namen, da se bolj zavestno spomnimo, kako zelo smo odvisni od darov, ki nam jih vsak dan, vsak trenutek Bog v svoji neskončni dobroti daje: naravnih in nadnaravnih darov. Zahvalna nedelja je priložnost, da se zahvalimo za letino, prav tako pa tudi družini, prijateljem in znancem za podporo in zaupanje. S svojim petjem iz globine duše in srca pa sta sv. mašo obogatila Monika Novak in Miran Čarni ? člana skupine Duo Mystica.

Ves svet, na katerem živimo, je Božji dar. Bog je svet ustvaril za nas ljudi, vendar je dal prvima človekoma že kot eno prvih zapovedi, naj svetu ?gospodujeta?. Danes ekonomisti radi uporabljajo izraz, da je potrebno gospodariti ?kot dober gospodar?. Na žalost pa je današnja slika ?gospodarjenja? svetu drugačna, žalostna. Neprestano brezvestno izčrpavanje zakladov, ki jih v sebi nosi zemlja, pelje samo v pogubo planeta. Velika onesnaženost zraka, rastlin, zemlje, že ima svoje hude posledice, ki se bodo še stopnjevale, če se bo to še naprej nadaljevalo. Na žalost se nadaljuje in to v vedno večjih razsežnostih.

In ko obhajamo zahvalno nedeljo, se moramo spomniti, da smo vsi ljudje, zlasti pa državniki dolžni skrbeti za zdravje zemlje in njenih sadov.

Človek pa ni samo bitje iz mesa in kosti, nima samo materialnih potreb za svoje preživetje. Človek je tudi duhovno bitje, ustvarjen po Božji podobi in za vse delo Kristusovega odrešenja, ki se nam daruje v zakramentih in Božji besedi, smo se Bogu zahvalili s sv. mašo in ga prosili, da bi v veri bili vedno bolj trdni in goreči. Hvaležnost je bila namenjena družini, vsem prijateljem, sosedom, znancem s katerimi potujemo skozi naš čas. Vsak človek je Božji dar drugemu. Nešteto darov v obliki vzpodbud, poučevanja, zgleda, materialne podpore, je bil v svojem življenju vsak od nas deležen. Vsak mora biti hvaležen za dobre ljudi, ki delijo z nami naše življenjske radosti in trpljenje.

Mihaela Žökš